Co jsme vlastně za lidi?

05.04.2014 12:29

Slyším dokola kolem sebe nářky, jak ten či onen politik či odpovědný člověk něco provedl, něco ukradl, podplatil, vytuneloval atd. Všichni víte, o čem mluvím. Jak je to možné, že se na taková odpovědná místa mohou vůbec tak špatní lidé dostat?  Odpověď je jednoduchá: v našem čele stojí právě tací lidé, jací jsme my samotní, nebo tedy převážná většina. Jak by se tam mohli dostat lidé čestní, moudří, se srdcem na pravém místě, pro které je pomoc a práce pro druhé smyslem života? No nemohou, protože ani my, obyčejní lidé, takoví ve většině nejsme.

Příklad z minulých dnů: Dával jsem auto předevčírem do autoservisu a vykládám mechanikovi, jak před pár týdny napálili mého syna při koupi auta. Pozor, nikoliv přes autobazar, přímo od majitele. Auto koupil se stavem tachometru 200 tis km. Před pár dny ale našel v motoru zapomenutou cedulku o nedávné výměně oleje se stavem skoro o 100 tis. km vyšším. Takže nepodvádí jen autobazary, ale obyčejní lidé klidně podvedou bližního a ani se nezastydí. Mechanik v servisu, když jsem mu to říkal, se jen smál, co prý chci, jsme přeci v Čechách. Tady je to přece normální.

Druhý příklad: Známý mi povídá, jak mu nedávno nabízeli, že mu propůjčí auto, které bude mít k dispozici, jen ho občas nabourá. Pojišťovna zaplatí opravu a je to. Neznám přesně postup, jak se toto děje, to není důležité. Důležité je to, že když jsem známému říkal, že je přeci slušný člověk, že to proto nemohl udělat, tak mi odvětil, že na tom nevidí nic špatného, přece podvádí každý a že to nevzal z jiného důvodu.

Mohu k tomuto říci jen jedno.

Dokud se nezměníme my samotní, tedy rozhodující část lidí, dokud sami nepřestaneme toužit po mamonu, a okrádat ostatní, tak tady lépe být nemůže. Bude jen hůř a hůř. Osud je spravedlivý a bude nám tak dlouho "přitvrzovat", dokud si to prostě neuvědomíme a neřekneme sami v sobě DOST, takhle to přeci dál nejde.

Pak se najednou zjistí, že tu přeci existuje už dávno zpracovaný volební systém, od pár nadšenců, kteří si říkali a říkají SKDE, který situaci jednoduše řeší a lidé ho sami začnou chtít a prosazovat. A tak se vše může začít obracet k lepšímu. Může to být za půl roku, nebo taky za deset let nebo třeba i za staletí. Kdo ví, ale přijít to musí, takový je zákon Univerza.

 

Miroslav Gaydoš

—————

Zpět