Angela Merklová po telefonickém rozhovoru s Putinem prý řekla, že Putin ztratil kontakt s realitou. Otázkou je, jestli ruský prezident opravdu věří tomu, co říká. Myslím, že se o tom dá zcela jistě pochybovat. Putin, jako bývalý vysoký důstojník KGB, přesně ví, co říká a co dělá. Jeho včerejší slova, jsou pro zahraničí očividnou lží, ale to není důležité. Určená jsou totiž přesně danému publiku, tedy ruské společnosti a proruské části Ukrajinců.

Pojďme si projít jednotlivě 10 největších lží Putina:

1. Na Ukrajině došlo k protiústavnímu převratu; legálním prezidentem zůstává Janukovyč

Během přebrání vlády v Kyjevě došlo k procedurálním chybám, ale tato změna neporušovala ústavu. Viktor Janukovyč dobrovolně předal vládu tím, že utekl z Kyjeva a poté se několik dní neozýval a ukrýval se na neznámém místě. Kdyby ho parlament stále považoval za prezidenta, chod státu by byl celkově paralyzován, neboť všechny změny, odsouhlasené Janukovyčem v dohodě s opozicí z 21. února, musely být podepsané hlavou státu. Proto parlament přijal řešení, že Janukovyč „se neústavně vzdal výkonu ústavní funkce a tím neplní své povinnosti“.

Putin se odvolával na podmínky odvolání prezidenta (paragraf 108 Ústavy Ukrajiny), že žádná z nich nebyla splněna. Ale ukrajinský parlament rozhodoval na základě paragrafu 5 Ústavy, který je nadřazen paragrafu 108 a ve kterém se píše, že jediným zdrojem vlády je ukrajinský lid, který spravuje vládu přímo, jako i prostřednictvím volených představitelů. Ve výjimečné situaci, která nastala po útěku Janukovyče a většiny nejdůležitějších státních úředníků, musela Nejvyšší rada, aby zamezila paralýze Ukrajiny, pověřit funkcí úřadující hlavy státu svého předsedu Oleksandra Turčynova.

„To byl protiústavní převrat a ozbrojené převzetí vlády. Nikdo to nevyvrací. Ale kdo to vyvrací?“, řekl Putin. Vyvrací to celé mezinárodní společenství. S výjimkou Ruska.

2. Opozice porušila dohodu z 21. února

Dohoda ukončující konflikt podepsaná 21. února 2014 mezi Janukovyčem, Arsenijem Jaceňukem, Vitalijem Kličkem a Olehem Ťahnybokem, předpokládala mimo jiné do 48 hodin přijetí zákona navracejícího platnost Ústavy z roku 2004, vytvoření vlády národní jednoty, započetí ústavní reformy a vyhlášení prezidentských voleb.

Ale Janukovyč již několik hodin po podepsání dohody utekl z Kyjeva, což znemožnilo uvedení do života usnesení dohody bez změny hlavy státu. Putin tvrdí, že Janukovyč „odjel zúčastnit se zasedání v Charkově, ale jakmile odjel do Charkova, místo toho, aby opustili dříve obsazené administrativní budovy, okamžitě obsadili i jeho rezidenci a sídlo vlády“. To je lež. Janukovyč se neúčastnil sjezdu proruských poslanců v Charkově 22. února.  Oni ho tam navíc ani nechtěli, protože ho již odepsali. Janukovyč proto udělil televizní rozhovor a poté na několik dní zmizel.

3. Vojenská intervence Ruska na Ukrajině je shodná s mezinárodním právem

Podle Putina bude eventuální použití ruských ozbrojených složek na Ukrajině shodné s mezinárodním právem. „Jsme toho názoru, že pokud se rozhodneme, jestli já rozhodnu o použití ozbrojených sil, tak to bude legální, zcela shodné s obecnými normami mezinárodního práva, neboť máme žádost legálního prezidenta“, prohlásil Putin.

Zaprvé, Janukovyč zůstává legálním prezidentem Ukrajiny již jen pro Rusko. Svět jako legitimní uznává novou vládu. Zadruhé, intervence pod pretextem „humanitární pomoci“, porušuje Chartu Spojených národů, Závěrečný akt Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě z Helsinek a dvoustranné dohody mezi Ruskem a Ukrajinou.

4. Neexistující právní kontinuita ukrajinského státu

Putin prohlásil, že Rusko považuje události v Kyjevě za ozbrojené převzetí moci, ale „zahraniční partneři“ za revoluci. „Pokud je to revoluce, tak nemohu nesouhlasit s některými našimi experty, kteří jsou toho názoru, že na teritoriu Ukrajiny vznikl nový stát (…) a s tímto státem jsme nepodepisovali žádné závazné dokumenty“, prohlásil Putin.

To je výhradně ruská interpretace. Na Ukrajině nedošlo k žádným okolnostem, které by bylo možné považovat za podmínky k ukončení právní kontinuity Ukrajinské republiky

5. Rusko nepodporuje krymský separatizmus

Putin ujistil, že Rusko nepřipravuje plány přičlenění Krymu a nejsou žádné důvody k tomu, aby bylo rozdmýcháváno separatistické hnutí. „Pouze sami obyvatelé v podmínkách bezpečí a svobodného vyjádření své vůle mohou rozhodovat o své budoucnosti“, dodal.

Militární aktivity Ruska na Krymu popírají toto tvrzení. Nejedná se ani tak o události posledních dní. Moskva již léta podporuje ruský separatizmus na Krymu například tím, že financuje místní protiukrajinské organizace.

6. Ruští vojáci na Krymu nejsou

Putin prohlásil, že ozbrojené jednotky, které převzaly kontrolu nad Krymem, jsou síly místní domobrany a ne ruští vojáci. Co se týče lidí v uniformách bez armádních insignií tak, jak řekl, takových uniforem je v postsovětském prostoru plno a je možné je koupit v každém obchodě.

To je nejvíce evidentní lež Putina. Chování a vzhled „sil domobrany“ jasně dokazují, že jde o dobře vyškolené vojáky. Dopravní prostředky s ruskými registračními značkami, kterými se přemisťují, jsou jen jedním z důkazů, že se jedná o vojáky ruských speciálních jednotek.

7. Ukrajinští bojovníci byli školeni v zahraničí

Putin prohlásil, že v různých částech Ukrajiny působí bojovníci, kteří „byli vyškoleni v zahraničí, na Litvě a v Polsku a také přímo na Ukrajině“. „Dlouhou dobu je připravovali instruktoři, působí organizovaně, mají dobré spojení, pracují jako hodinky, jako speciální jednotky“, řekl Putin.

Neexistují žádné důkazy těchto prohlášení a zmíněné země to okamžitě popřely. Slova Putina jsou jen pokračováním tvrzení, že ukrajinská revoluce byla financována Západem (poradce Putina Sergej Glazjev svého času mluvil o bojovnících školených na teritoriu amerického velvyslanectví v Kyjevě).

8. Lynč v kyjevském sídle Strany regionů

Když mluvil o teroru v Kyjevě, Putin navázal na události z posledních dnů revoluce, kdy demonstranti z Majdanu obsadili mimo jiné i sídlo vládní Strany regionů. „Nikdo ze Strany tam nebyl. Vyšli dva až tři techničtí zaměstnanci. Správce zastřelili přímo před očima davu. Druhou osobu zahnali do sklepa, zasypali lahvemi s molotovovým koktejlem a zaživa upálili“, řekl Putin. Přitom předvedl přímo udivující znalosti podrobností. Co je zajímavé, o této historce nikdo předtím nemluvil, nebyly žádné zprávy ani informace, že k takovým bestialitám došlo.

9. Pokus o ozbrojený převrat na Krymu je dílem ukrajinských „nacionalistů“

Putin představil udivující verzi událostí z první poloviny minulého týden, kdy skupiny ozbrojených lidí pod ukrytím noci obsadily budovy vlády a parlamentu krymské autonomie. Podle něj to udělali stoupenci nové vlády v Kyjevě. Nikdo se ho už nezeptal, proč tam tedy v takovém případě vyvěsili ruské vlajky a potom bylo v jejich přítomnosti protlačeno referendum o nezávislosti na Ukrajině.

„Před několika dny se skupina ozbrojenců pokusila obsadit budovu Nejvyšší rady Krymu, což vyvolalo nepokoj obyvatel Krymu. Objevilo se podezření, že na Krymu chtějí realizovat kyjevský scénář a započít sérii teroristických činů a chaosu. Proto občané Krymu založili výbory domobrany a převzali kontrolu nad ozbrojenými složkami“, řekl Putin.

Dodal, že „sláva Bohu veškeré zbraně jsou již v rukách samotného krymského národa“. To je také lež. Zaprvé, mnoho ukrajinských armádních objektů a jednotek se nevzdalo. Zadruhé, neexistuje nic takového jako „krymský národ“.

10. Krymská vláda je legitimní

Putin tvrdí, že současná vláda krymské Autonomie, která žádá o pomoc Moskvy a chce uspořádat referendum, jež může rozhodnout o odloučení poloostrova od Ukrajiny, je zcela legitimní a Kreml ji považuje za partnera pro vyjednávání. „Poté, co předchozí premiér podal demisi, krymský parlament shodně s procedurami a zákony na zasedání Nejvyšší rady Krymu zvolil nového premiéra. Samozřejmě, že je legitimním premiérem. Nedošlo k ani jednomu porušení procedur“, řekl Putin.

To je uširvoucí lež. Nový premiér byl zvolen porušením zákona. Krymský parlament má povinnost konzultovat kandidaturu s prezidentem Ukrajiny. K tomu nedošlo. Nový krymský premiér se navíc netají svým nepřátelským postavením vůči nové vládě v Kyjevě.

Dle blogu Petra Harazima

Autor žije na Ukrajině